Skip to main content

Dierenwelzijn als collectieve prioriteit

Inleiding

Tekst direct hieronder overgenomen van Animal Advocacy Careers site, iets anders geformuleerd.

Dierenwelzijn is een van de meest urgente problemen in de wereld. Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 70 miljard dieren gefokt voor voedsel en ongeveer twee op de drie van deze dieren worden gefokt in de intensieve veeteelt. De omvang van het lijden van de gefokte dieren alleen al is enorm, om nog maar te zwijgen van het mogelijke indirecte lijden dat dieren ondervinden van door mensen veroorzaakte aantasting van het milieu of lijden in het wild[1]. Alleen al in Nederland, waar het bij de meeste boerderijen om intensieve veeteelt gaat, worden er elke dag 1,7 miljoen geslacht [2]. Ondanks deze cijfers wordt er relatief weinig gedaan om het lijden van dieren te verlichten[3].

Wat zijn de basisargumenten voor dierenwelzijn?

Waarom zouden we ons daar eigenlijk druk om maken?

“We eten dieren omdat we dieren eten.” Tobias Leenaert

Als de wet niet toestaat dat we onze huisdieren mishandelen, waarom is het dan wel toegestaan om dieren in de vee-industrie slecht te behandelen? Aangezien we niet weten hoe intelligent niet-menselijke dieren zijn, moeten we ons dan minder zorgen maken over hun welzijn? Als hun ervaring van lijden minder intens is dan dat van mensen onder dezelfde omstandigheden, moeten we dan belang hechten aan het promoten van dierenwelzijn?
Peter Singer heeft hier een aantal sterke argumenten voor [5].

  • Het lijkt oncontroversieel om te beweren dat alle mensen gelijkwaardig behandeld moeten worden. De behoeften van mensen van een bepaald ras of geslacht, naast andere categorieën, zouden niet belangrijker of waardevoller moeten zijn dan die van een ander.
  • Gelijke behandeling wordt fundamenteel gegeven als gevolg van ieders vermogen om te lijden. Rotsen worden bijvoorbeeld niet in aanmerking genomen omdat ze niet kunnen lijden.
  • Andere dieren, zoals mensen, zijn ook in staat om te lijden.[6]
  • De gelijke behandeling die alle mensen krijgen, moet dus ook gelden voor dieren. Zoals we het collectief niet zouden toestaan dat welke groep mensen dan ook het leed zou moeten doorstaan dat dieren bijvoorbeeld moeten doorstaan in de intensieve veeteelt. Het verbeteren van dierenwelzijn en het verminderen van dierenleed moet een topprioriteit zijn.

Je zou kunnen zeggen dat het succes van het bovenstaande argument ook af van de mate waarin dieren in staat zijn om te lijden. Voor geïnteresseerden is de Rethink Priorities Welfare Range Table de eerste poging om een breed scala aan welzijnsrelevante eigenschappen bij verschillende dieren te beoordelen. Deze eerste stap kan helpen om interventies beter te prioriteren. Bijvoorbeeld: varkens en kippen vertonen zowel eenzaamheid als depressief gedrag. Het Welfare Footprint Project probeert ook de hoeveelheid lijden in verschillende productiesystemen in kaart te brengen om meer inzicht te krijgen in hoeveel dieren daadwerkelijk lijden.

hedonic proxies combined source The Welfare Range Table

Deze grafiek laat zien wat we weten over de veronderstelde capaciteit in de 11 meest gefokte dieren. Er worden 47 capaciteiten genoemd, zoals het vermogen om pijn te voelen en daarvan te leren. Voor veel dieren is de staat van deze capaciteiten onbekend. Er is meer onderzoek nodig.

Bron: Heroverweeg prioriteiten Welvaartstabel

De omvang van dierenleed

Dit gedeelte komt van de Animal Advocacy Careers site.

Als we denken aan de hoeveelheid dierenleed, is het makkelijk om de schaal ervan te missen. Dit is begrijpelijk. Tenzij het deel uitmaakt van ons werk, zien we de intensieve veeteelt, waar een groot aantal dieren verblijft, niet van binnen. Statistieken van Our World in Data [7] laten zien dat er meer dan 70 miljard landdieren zijn, 124 miljard vis [8] en 413 miljard schaaldieren [9] die elk jaar worden gekweekt.

Het is misschien moeilijk om deze cijfers te interpreteren, ook al weten we veel over dierenleed. Het kan nuttig zijn om ze te vergelijken met menselijke populaties. Hier zijn de geschatte inwonersaantallen van een aantal landen en steden:

Amsterdam: 0,9 miljoen
Nederland: 18 miljoen
Duitsland: 83 miljoen
Frankrijk: 65 miljoen
EU: 448 miljoen
Verenigde Staten: 336 miljoen
India: 1,4 miljard
China: 1,4 miljard

Merk op dat de “totale” menselijke bevolking in de wereld ongeveer 8 miljard is. Elk jaar worden er meer dan 70 miljard landdieren, 124 miljard vis en 413 miljard schaaldieren gekweekt en geslacht. Dit is enorm.

Hier is een boomkaart met al die getallen om je te helpen visualiseren. Deze aantallen zijn in miljoenen en zijn exclusief de waterdieren.

Voor meer perspectief kun je de onthutsende Animal Kill Clock bezoeken.

Dierenleed in Nederland

Gezien de hierboven gepresenteerde statistieken over dierenleed wereldwijd, zou je nieuwsgierig kunnen zijn naar de situatie in Nederland. Hieronder staan enkele feiten:

  • Elke dag worden er in Nederland 1,7 miljoen dieren geslacht. [11]
  • Nederland is toonaangevend in de ontwikkeling van landbouwtechnologie om de intensieve veeteelt gemakkelijker en efficiënter te maken. Dit omvat computersystemen die de stallen nauwlettend in de gaten houden, broedmachines voor kippeneieren die ervoor zorgen dat alle eieren tegelijk uitkomen, om er maar een paar te noemen. [12]
  • De overgrote meerderheid van de boerderijen in Nederland bedrijven bedrijft intensieve veeteelt. [13]
  • Nederland is, ondanks zijn relatief kleine geografische omvang, de grootste vleesexporteur van Europa. [14]

Met andere woorden, Nederland onderscheidt zich door zijn efficiëntie in de intensieve veeteelt.

Dit gezegd hebbende, is het land ook een leider in de productie en consumptie van plantaardige vleesalternatieven.

  • Nederlanders consumeren de meeste plantaardige producten van Europa. [15]
  • Nederland staat wereldwijd op de derde plaats van meest innovatieve landen voor plantaardig voedsel [16], met meer dan 60 bedrijven en onderzoeksinstellingen die zich richten op plantaardig eiwit. [17]
  • Wageningen Universiteit en Onderzoek, gelegen in de gelijknamige Nederlandse stad Wageningen, is een van de beste landbouwuniversiteiten ter wereld. De universiteit ligt in een grotere regio die ook wel het “Silicon Valley van de voeding” wordt genoemd vanwege de vele activiteiten op het gebied van onderzoek en productie van plantaardige eiwitten in het gebied. [18]
  • Amsterdam is de op één na beste plek in Europa voor agtech* en startups op het gebied van voeding. [19]

* Agtech is een afkorting voor “landbouwtechnologie”. Het verwijst naar het gebruik van technologie om landbouwpraktijken te verbeteren, de efficiëntie te verhogen en de productiviteit van de landbouw te verhogen.

Concluderend kan worden gesteld dat de praktijken van de bio-industrie in Nederland net zo wijdverbreid zijn als elders. Dit gezegd hebbende, bevinden we ons nog steeds in een unieke positie om een verschil te maken op het gebied van dierenwelzijn door onze wereldwijd leidende positie in voeding en agtech, en de relatief grote acceptatie door consumenten van innovatieve duurzame proteïne.

Redenen om aan dierenwelzijn te werken

Gekopieerd van het 80.000 Hours “Factory farming” problem profile.

Verwaarlozing

Dit probleem krijgt relatief weinig aandacht, zelfs van grote dierenwelzijnsorganisaties. Lewis Bollard van Open Philanthropy heeft geschat dat er jaarlijks 165 miljoen dollar wordt uitgegeven aan de internationale belangenbehartiging voor landbouwdieren, hoewel for-profit investeringen in alternatieve proteïnen (die ook het probleem van intensieve veeteelt zouden kunnen verminderen) veel groter is.

Oplosbaarheid

Recente grote overwinningen voor dieren suggereren dat vooruitgang haalbaar is. Plantaardig voedsel wint snel marktaandeel, terwijl er nieuwe dierlijke alternatieven (zoals kweekvlees) worden ontwikkeld. Dierenactivisten hebben ook met succes hervormingen doorgevoerd op het gebied van het welzijn van landbouwhuisdieren, zowel via toezeggingen van bedrijven als via wetgeving. Deze welzijnshervormingen zijn niet alleen goed voor de direct betrokken dieren, maar zullen waarschijnlijk een impuls voor verdere vooruitgang.

Redenen om niet aan dit probleem te werken

Gekopieerd van het 80.000 Hours “Factory farming” problem profile.

Misschien vind je bovenstaande argumenten niet overtuigend en denk je dat het welzijn van elk dier er veel minder toe doet dan het lijden van elke mens. Dat de schaal niet zo groot is als problemen die de huidige generaties mensen treffen. (Merk op dat we niet beweren dat dit het morele gewicht is dat dieren zouden moeten krijgen, maar eerder dat als je ze dit gewicht zou toekennen, dat zou rechtvaardigen dat we ons eerst richten op het huidige menselijke lijden).

Dit is wat je kunt doen

Enig materiaal hieronder gekopieerd en aangepast van het 80.000 Hours “Factory farming” problem profile.

Impactvolle acties met betrekking tot dierenwelzijn:

  • Bezoek onze Gids voor alternatieve proteïnen.
  • Volg de gratis online cursus.
  • Werken bij effectieve non-profitorganisaties die zich inzetten voor dieren of non-profitorganisaties die hun werk ondersteunen (zoals Animal Charity Evaluators).
  • Werken bij bedrijven die plantaardige versies van dierlijk voedsel ontwikkelen. Mogelijke rollen zijn marketing, operations, engineering, business development, technisch productgericht onderzoek en softwareontwikkeling.
  • Een carrière nastreven in politiek of beleid verandering van binnenuit aanmoedigen of carrièrekapitaal dat je later kunt gebruiken om te lobbyen.
  • Neem deel aan de gratis cursus van EA Nederland om meer te weten te komen over dierenwelzijn en de mogelijkheden in Nederland.
  • uitvoeren academisch onderzoek die relevant is voor de strategie voor plantaardig en gekweekt vlees of de verdediging van dieren.
  • Als je een publiek platform hebt (bijvoorbeeld als academicus, journalist of politicus), promoot en pleit dan voor een verminderde vleesconsumptie, verbeterde omstandigheden op boerderijen, of beter nog, plantaardig en gecultiveerd vlees.
  • Vrijwilliger voor organisaties die aan het probleem werken.
  • Promoot dierenbescherming, veganisme, vegetarisme of het verminderen van de vleesconsumptie bij je vrienden en collega’s.
  • Probeer de veggie-uitdaging.
  • Zie nog veel meer suggesties in het interview met Lewis Bollard en in deze blogpost (die is ingedeeld naar verschillende achtergronden en vaardigheden).

Inspirerende artikelen met een grote impact:

Ontmoet gelijkgestemde mensen:

Als je wilt beginnen de wereld voor iedereen beter te maken. Je kunt lid worden van onze community en gelijkgestemden ontmoeten. Benieuwd hoe je meer impact kunt maken in je leven of carrière?

  1. Meld je aan voor ons introductieprogramma
  2. Bekijk evenementen bij jou in de buurt
  3. Bekijk de EA groepen die we door heel Nederland hebben gekregen
  4. Doorloop 80.000 hours carrièregids

Dit vind je misschien ook leuk:

Voetnoten

  1. Dierenfeitjes
  2. Wakker Dier (in het Nederlands), Dierenrechten NL
  3. Verwaarlozing kan op verschillende manieren worden gemeten, een daarvan is het percentage van filantropische financiering dat naar mens- versus diergerelateerde doelen gaat. In 2015 ging 97% van de filantropische fondsen in de VS naar menselijke hulp.
  4. De intensieve veeteelt is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van dierenleed, maar het is niet de enige. Lijden van wilde dieren verwijst bijvoorbeeld naar het lijden dat dieren in het wild ervaren, omdat hun leven vaak gevuld is met ziekte, honger en angst voor roofdieren. Dat gezegd hebbende,
    gebaseerd op de relatief grotere uitvoerbaarheid en mate van verwaarlozing van interventies (ranglijst 80.000 uur), zal deze pagina zich meer richten op de bio-industrie versus andere bronnen van dierenleed.
  5. Het volledige argument van Singer staat in “Alle dieren zijn gelijk“.
  6. In dit artikel lijkt Singer lijden te behandelen als een proxy voor gevoel, wat natuurlijk kan worden aangevochten.
  7. Our World in Gegevens over dieren uit de bio-industrie
  8. Hoeveelheid gekweekte vinvis van 1990 – 2019
  9. Hoeveelheid gekweekte schaaldieren (garnalen en kreeft)
  10. Per Nederlander wordt er elke 10 dagen 1 dier gedood voor voedsel. Met dank aan Erwin Rossen voor deze herformulering.
  11. Wakker Dier
  12. NPO Kennis
  13. Rechten voor dieren NL
  14. De Washington Post
  15. Het Europese Good Food Institute
  16. Eurosoy (in het Duits)
  17. Fast Company
  18. Fast Company
  19. iAmsterdam

Erkenningen

We willen bedanken (in willekeurige volgorde): Joel Saarinen, Ruben van den Bulck, Rik-Jan Veldhuijzen, Erwin Rossen, Koen van Pelt, Ruben Smouter, James Herbert, Marieke de Visscher, Vicky Broos en Tomek Olszewski voor hun input en feedback.