Wat is effectief altruïsme?

Effectief altruïsme (EA) is een filosofie en een gemeenschap gericht op het maximaliseren van goed doen door middel van je carrière, projecten en donaties.

Deze aanpak heeft geleid tot de volgende gedeelde ideeën over beslissingen om goed te doen:

Bij de keuze van wat we financieel willen ondersteunen of waaraan we moeten werken, moeten we niet gaan voor wat het meest persoonlijk of toegankelijk voor ons is.

We moeten ons concentreren op problemen die belangrijk en verwaarloosd zijn en waar door onze inzet significante verbetering te verwachten valt.

We moeten het werk dat beleid en programma’s doen evalueren, en transparantie en goed (wetenschappelijk) bewijs waarderen.

Onze tijd is waardevol, we kunnen veel goeds doen met onze carrières, en daarom moeten we heel goed nadenken over welk soort loopbaan de meeste maatschappelijk impact heeft.

De wereld wordt bedreigd door existentiële risico’s. De wereld veiliger maken kan daarom een topprioriteit zijn.

Dierenleed wordt genegeerd omdat het uit het zicht gebeurd of omdat we onszelf te weinig in dieren herkennen.

Wat heeft de effectief altruïsme gemeenschap bereikt?

 

Het volgen van deze ideeën heeft de effectieve altruïsmegemeenschap geholpen veel te bereiken.

We hebben honderdduizenden sterfgevallen door verwaarloosde ziekten voorkomen door aanzienlijke financiering te verstrekken aan organisaties zoals de Against Malaria Foundation.

We hebben instituten opgericht die onderzoeken wat wereldwijd de grootste problemen zijn en welke prioriteit moeten krijgen bij het oplossen ervan. Bijvoorbeeld het Global Priorities Institute van de Universiteit van Oxford dat werkt aan het identificeren van de meest urgente problemen en ideeën biedt voor hoe we ze kunnen oplossen.

We hebben aangedrongen op veiligere technologische vooruitgang door initiatieven te ondersteunen zoals CHAI, een onderzoeksgroep aan UC Berkeley die ervoor zorgt dat nieuwe kunstmatige intelligentietechnologieën de mensheid ten goede komen in plaats van onaanvaardbare risico’s te vormen.

We hebben gewerkt aan het verbeteren van dierenwelzijn door bedrijfscampagnes en wettelijke hervormingen te ondersteunen. Zo zijn meer dan 100 miljoen kippen uit legbatterijen bevrijd.

En nog veel meer!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alles wat we doen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Meld je aan