Skip to main content

Persoonlijke fit

Hoe vind je de juiste carrière voor jou?

Dit is een verkorte versie van een artikel van 80,000 Hours.

Iedereen zegt dat het belangrijk is om een baan te vinden waar je goed in bent, maar niemand vertelt je hoe.
Het standaardadvies is om er wekenlang over na te denken tot je “je talent ontdekt”. Om je te helpen, geven loopbaanadviseurs je quizzen over je interesses en voorkeuren. Anderen raden je aan om diep na te denken, je verschillende opties voor te stellen en uit te zoeken wat jou echt motiveert. Veel mensen volgen gewoon hun gevoel.
Maar veel onderzoek toont aan dat deze methoden niet erg betrouwbaar zijn. Sterker nog, de vraag “Waar ben ik goed in?” is al de verkeerde vraag, omdat je eigenlijk het antwoord wilt op een nog moeilijkere vraag: “Waar zou ik goed in kunnen worden?”

Dus wat is het antwoord?

Aangezien we weten dat introspectie niet goed werkt, wat werkt dan wel? De beste aanpak is een experimentele, die naar buiten kijkt in plaats van naar binnen:

  1. Doe een gok naar de beste opties.
  2. Identificeer je belangrijkste onzekerheden over die gissingen.
  3. Ga die onzekerheden onderzoeken.
  4. Probeer iets, werk dan je beste schattingen bij en herhaal.

De juiste carrière voor jou vinden is niet iets waar je meteen achter komt – het is een stap-voor-stap proces waarbij je na verloop van tijd steeds betere antwoorden krijgt.
Hier volgen nog wat tips voor elke fase.

1. Maak een grote lijst met opties

Vermijd een van de grootste vooroordelen bij het nemen van beslissingen: te weinig opties overwegen. Het is moeilijk te voorspellen waar je in zult uitblinken en de kosten van het per ongeluk te vroeg uitsluiten van een geweldige optie zijn veel hoger dan de kosten van het verder onderzoeken ervan. Veel mensen denken dat ze zich moeten beperken tot hun recente ervaring. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat ze, omdat ze biologie hebben gestudeerd, vooral op zoek moeten gaan naar banen waarbij biologie een rol speelt. Maar welke hoofdvak je hebt gestudeerd, maakt zelden zoveel uit.

Begin dus met het maken van een lange lijst met opties – langer dan je eerste ingeving.

2. Zoek je belangrijkste onzekerheden uit

Je hebt geen tijd om elke job uit te proberen of te onderzoeken, dus moet je het veld beperken.

Maak om te beginnen een ruwe schatting: rangschik je opties ruwweg in termen van slaagkansen voor de baan, ondersteunende voorwaarden voor werktevredenheid en impact.

Vraag jezelf dan af: “Wat zijn mijn belangrijkste onzekerheden over deze ranking?”

Met andere woorden, als je de antwoorden op slechts een paar vragen zou kunnen krijgen, welke vragen zouden je dan het meeste vertellen over welke optie het hoogst gerangschikt zou moeten worden?

Mensen vinden vaak dat de belangrijkste vragen vrij eenvoudige dingen zijn, zoals:

  1. Als ik naar deze baan zou solliciteren, zou ik dan worden aangenomen?
  2. Zou ik dit aspect van het werk leuk vinden?
  3. Zou het salaris hoog genoeg zijn gezien mijn studieleningen?
  4. Hoe ziet de dagelijkse routine er eigenlijk uit?

3. Doe eerst goedkope tests

Nu je een lijst met onzekerheden hebt, probeer ze op te lossen!

Begin eerst met de makkelijkste en snelste manieren om informatie te verkrijgen.

We zien vaak mensen die bijvoorbeeld economie willen uitproberen en zich daarom aanmelden voor een masteropleiding. Maar dat is een enorme investering. Denk in plaats daarvan na over hoe je meer kunt leren met zo min mogelijk inspanning: “goedkope tests”.

Overweeg vooral hoe je je topoptie zou kunnen elimineren. Of bedenk wat je zou moeten ontdekken om een andere optie op de eerste plaats te krijgen.

Als je een specifieke optie onderzoekt, kun je denken aan het maken van een ‘ladder’ van tests.

Evalueer na elke stap opnieuw of de optie nog steeds veelbelovend lijkt, of dat je de resterende stappen kunt overslaan en verder kunt gaan met het onderzoeken van een andere optie.

Zo’n ladder zou er als volgt uit kunnen zien:

  1. Lees de relevante carrière overzichten van 80,000 Hours, al hun onderzoek naar een bepaald onderwerp en doe wat Google-zoekopdrachten om de basis te leren. (1-2 uur)
  2. Praat met iemand in de buurt. (2 uur)
  3. Praat met nog drie mensen die in het gebied werken en lees een of twee boeken. (20 uur)
  4. Gezien je bevindingen in de vorige stappen, ga op zoek naar een relevant project waar je 1 tot 4 weken aan zou kunnen werken – zoals solliciteren, vrijwilligerswerk doen in een verwante functie, of een nevenproject doen in de buurt – om te zien hoe het is en hoe je presteert.
  5. Overweeg dan pas om een verbintenis van 2 tot 24 maanden aan te gaan, zoals een stage, afstuderen of afstuderen. Een proefplaatsing van een paar maanden bij een organisatie kan ideaal zijn, omdat zowel jij als de organisatie snel willen beoordelen of je bij de organisatie past.

Dit kan weken of maanden werk kosten om ervoor te zorgen dat je het goed doet, maar dit is je carrière, dus het is het waard!

4. Probeer iets (en itereer)

Dus wanneer moet je stoppen met je onderzoek en iets proberen?

Hier is een eenvoudig antwoord: wanneer je beste gok stopt met veranderen.

Als je blijft onderzoeken, maar je antwoorden veranderen niet, dan is de kans groot dat je minder rendement hebt en dat je gewoon iets moet proberen.

Natuurlijk zijn sommige beslissingen moeilijker terug te draaien of staat er meer op het spel dan andere (bijvoorbeeld naar de medische faculteit gaan). Dus hoe groter de beslissing, hoe meer tijd je moet besteden aan onderzoek en hoe stabieler je antwoorden moeten zijn.

Als je eenmaal de sprong waagt en aan een baan begint, helpt het om te onthouden dat zelfs dit slechts een experiment is. In de meeste gevallen, als je iets een paar jaar probeert en het werkt niet, kun je iets anders proberen.

Met elke stap die je zet, leer je meer over wat het beste bij je past.

Hoeveel moet je onderzoeken in je carrière?

Stel, je hebt besloten om een paar jaar een baan te proberen. Je staat nu voor een afweging: moet je het volhouden of stoppen in de hoop iets beters te vinden? Hier volgen enkele belangrijke onderzoeksresultaten over deze vraag.

  1. Verken meer als je jong bent. Hoe eerder je een betere optie ontdekt, hoe langer je hebt om ervan te profiteren.
  2. Overweeg om verschillende paden te proberen, maar rangschik ze zorgvuldig. Bijvoorbeeld:
    • Probeer eerst omkeerbare opties. Het is beter om je voor je afstuderen te oriënteren dan erna, en het is makkelijker om van een baan in het bedrijfsleven naar een baan in de non-profitsector te gaan dan andersom.
    • Kies opties waarbij je in verschillende bedrijfstakken kunt werken (bijv. consulting), verschillende vaardigheden kunt oefenen (bijv. bij een klein bedrijf) of de vrije tijd en energie hebt om dingen buiten je werk te ontdekken.
    • Probeer iets ernaast, bijvoorbeeld na het werk of tijdens de vakantie op de universiteit.
    • Overweeg om een wildcardoptie op te nemen, helemaal buiten je ervaring, zoals in een andere cultuur, gemeenschap of sector. Het kan mogelijkheden openen waar je niet eens aan gedacht had.
  3. Als je niet zeker bent, stop dan. De verzonken kosten bias is de neiging om iets te blijven doen dat geen zin meer heeft, alleen maar omdat je er zoveel in geïnvesteerd hebt. Dit suggereert dat als je twijfelt om je baan op te zeggen, je ontslag moet nemen. In een invloedrijk gerandomiseerd onderzoek kozen 22.500 echt onbesliste mensen op basis van een toss met een muntje of ze zouden stoppen. Een paar maanden later hadden degenen die stopten 2,2 van de 10 gelukspunten gewonnen!
  4. Ga voor de sterren, maar wees niet overmoedig. Als jongeren te horen krijgen dat ze groots moeten dromen, overschatten ze vaak hun kansen op succes en falen ze meestal. Maar een optie met een hoog risico en hoge beloning kan de betere keuze zijn als je, als het niet werkt, nog steeds terug kunt gaan naar het veiligere alternatief. De situatie biedt een asymmetrie: als je slaagt, kunnen de resultaten echt heel goed zijn; en als je faalt, is het nadeel beperkt. Zulke long-shots zijn inderdaad de paden waar je het meeste van kunt leren. Als je een goed back-upplan hebt en de mogelijkheid om veel dingen te proberen, kun je een agressieve strategie kiezen en gaan voor de optie met de hoogste potentiële winst, ondanks de risico’s. Of, voor een meer gematigde strategie, gebruik dit als een tiebreaker wanneer je onzeker bent tussen twee opties.

Conclusie

We stellen ons graag voor dat we er door reflectie, in een flits van inzicht, achter kunnen komen waar we goed in zijn. Maar zo werkt het niet.

Het lijkt meer op het testen van een hypothese door een wetenschapper. Je hebt ideeën over waar je goed in kunt worden (hypotheses), die je kunt testen (onderzoek en experimenten). Denk je dat je goed zou kunnen schrijven? Begin dan met bloggen. Denk je dat je consulting haat? Praat op zijn minst met een adviseur.

Als je nog niet weet wat je “roeping” of je “passie” is, dan is dat normaal. Ga in plaats daarvan dingen proberen. Je leert al doende en gaat stap voor stap op weg naar een bevredigende carrière.

Vond je dit artikel interessant? Dan wil je de volgende artikelen misschien ook lezen:

Wat je nu kunt doen

  1. Schrijf je in voor onze introductiescursus
  2. Bekijk events bij jou in de buurt
  3. Bekijk de groepen door heel Netherlands
  4. Lees de 80,000 hours carrièregids
Dit artikel is onderdeel van onze carrièrehub