Skip to main content

Céline’s impactverhaal

Céline Kamsteeg
Medeoprichter en uitvoerend directeur bij Lafiya Nigeria

Kun je jezelf voorstellen en beschrijven wat je doet?

Ik ben Céline Kamsteeg en ik ben medeoprichtster en co-uitvoerend directeur van Lafiya Nigeria. We richten ons op het bieden van toegang tot anticonceptie (3-maanden injectables) aan vrouwen in de landelijke, moeilijk bereikbare, arme noordelijke regio’s van Nigeria. Deze rol is erg nieuw, omdat ik deze zomer het Charity Entrepreneurship Incubation Program heb doorlopen. Dit programma is gericht op het starten van nieuwe goede doelen met een grote impact. Daar ontmoette ik mijn medeoprichter Klau. Samen runnen we nu Lafiya.

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

Waren er bepalende momenten of beslissingen?

Een scharniermoment was toen ik net van de universiteit kwam en als bedrijfsconsultant werkte en steeds ongeruster werd over dit carrièrepad. Het voelde alsof mensen over het algemeen behoorlijk tevreden waren met deze baan, terwijl ik me onzeker voelde over wat ik produceerde en zelfs maar een verandering teweegbracht. Toen ik deze zorgen uitte, leek het van de muur te stuiteren en het werk maakte me steeds ongelukkiger. Na enkele maanden van onrust besloot ik naar Lesbos, Griekenland te gaan voor een paar weken vrijwilligerswerk in vluchtelingenkamp Moria. Ik zag een bericht op Facebook waarin om hulp werd gevraagd en besloot dat het goed voor me zou zijn om mijn gedachten 2 weken van mijn werk te halen. Op Lesbos had ik het gevoel dat mijn acties direct invloed hadden op andere mensen. Dit was wat ik zocht. Het voelde als thuiskomen en ik wist dat ik mijn carrièrepad had gevonden. Het team dat daar werkte, zag mijn gedrevenheid en vroeg me binnen die twee weken om hun team te versterken als programmamanager. Veel sneller dan verwacht had ik een nieuwe baan gevonden! Ik verhuisde naar Griekenland en werkte daar een jaar.

Nadat ik een jaar op Lesbos had gewerkt, merkte ik bij mezelf een drang om onze impact meer te meten. Hoe wisten we of ons werk het leven van mensen echt verbeterde? Welke initiatieven werkten wel of niet? Ik begon hierover met mensen te praten en toen wees een vriend van de universiteit me op EA en zei “dit is misschien wat je zoekt”. En dat was het! De focus op resultaten en objectief weten wat de beste weg naar actie is, voelde zo immens logisch. Er was een actie die ik persoonlijk kon ondernemen die, met relatieve zekerheid, levens zou redden. Hoe ongelooflijk is dat?

Ik heb een EAN online lezing bijgewoond (covid times…) waar oprichters van goede doelen in Nederland spraken over hun werk (Max Foundation, Macheo). Dit voelde als een stap in de goede richting en ik besloot contact met ze op te nemen om hun verhaal te horen en te horen hoe ze hun liefdadigheidsinstelling waren begonnen. Nadat ik met hen had gesproken, verwelkomden de oprichters van beide goede doelen me hartelijk in hun organisatie. Ik besloot dat het goed voor me zou zijn om meer ervaring in het veld op te doen (ik stond nog aan het begin van mijn carrière) en uit de eerste hand te leren van mensen die een succesvolle en impactvolle liefdadigheidsinstelling waren begonnen. Ik heb stage gelopen bij Max Foundation en ben daarna bij Macheo gaan werken, eerst als vrijwilliger en daarna als hoofd fondsenwerving en programmamanager. Dit heeft me enorm geholpen om vaardigheden op te bouwen, door te zien wat ze moesten doen om het voor elkaar te krijgen, hoe ze hun liefdadigheidsinstelling opbouwden en de keuzes die ze dagelijks maakten. Hierdoor kreeg ik er meer vertrouwen in dat een carrière als oprichter van liefdadigheidsinstellingen de juiste keuze voor mij zou zijn.

Wat is een uitdaging die je tot nu toe in je carrière bent tegengekomen?

En hoe heeft het je loopbaangerelateerde beslissingen voor de toekomst beïnvloed?

Een uitdaging waar ik mee te maken heb gehad, is dat het moeilijk is om carrière te maken in de non-profitsector. Zoals je hierboven kunt lezen, heb ik verschillende keren niet-betaalde mogelijkheden (vrijwilligerswerk/stages) geaccepteerd voordat ik een baan aangeboden kreeg. Verder heb ik gehoord van EA-functies waarop 1000+ sollicitaties kwamen (ik was de afgelopen jaren een van die sollicitanten). Dit is iets wat ik echt jammer vind om te zien, omdat er zoveel getalenteerde en gedreven mensen zijn die carrière willen maken door goed te doen voor anderen, maar er is geen ruimte voor hen op de arbeidsmarkt. Ik denk dat het een waardevol effect van het starten van een goed doel is dat meer mensen de kans krijgen om aan iets impactvols te werken.

Persoonlijk vind ik de balans verkennen/exploiteren ook erg moeilijk. Hoe lang zoek je naar mogelijkheden die meer impact hebben, in plaats van je vast te leggen op het pad dat je hebt gekozen? Ik zie altijd nieuwe mogelijkheden waar ik voor wil gaan en probeer wegen te vinden naar meer impact, en kan onrustig of ongeduldig worden als ik het gevoel heb dat ik niet op de goede weg ben. Maar ik heb ervaren dat het ook waardevol kan zijn om je voor langere tijd aan iets te verbinden, zodat je een netwerk, vaardigheden en ervaring kunt opbouwen. Voor mij helpt het om een tijdlijn vast te stellen, waarbij ik van tevoren zeg hoe lang ik dit pad wil volgen, en probeer om in de tussentijd niet te veel te herevalueren. Na een paar maanden, als ik mijn doel heb bereikt, kan ik opnieuw evalueren en indien nodig aanpassen.

Welke voordelen of kansen hebben je geholpen op het carrièrepad te komen waar je nu op zit?

Ik heb het geluk dat ik de afgelopen jaren een zeer flexibele bijbaan heb gehad. Doorbreken in de non-profitsector kost tijd en instapmogelijkheden zijn meestal onbetaald. Via mijn zeer coöperatieve werkgever (in de profitsector), die me grotendeels mijn eigen uren en werklocatie liet bepalen (flexibel contract), kon ik een inkomen verdienen terwijl ik onbetaalde mogelijkheden in de non-profitsector nastreefde. Nu ik fulltime met impact bezig kan zijn, voelt het als een droom die uitkomt.

Ik ben ook erg dankbaar dat ik mensen ben tegengekomen die als mentor voor me hebben gediend. Ze hebben me in contact gebracht met hun netwerk en zo nodig meegedacht. Mentoren hebben die je kunt vertrouwen en om advies kunt vragen is ongelooflijk nuttig. Over het algemeen heb je soms gewoon een paar mensen nodig die je een duwtje in de goede richting geven met informatie of connecties. Ik heb het geluk dat ik er de afgelopen jaren een paar heb gehad.

Wat advies zou je geven aan iemand die een vergelijkbaar pad wil volgen?

Het is belangrijk om de sector echt te leren kennen. Weet wat er gaande is, welke trends zich voordoen en welke vaardigheden belangrijk zijn om te hebben/te ontwikkelen. Voor mij zijn informatieve gesprekken heel belangrijk geweest. Zoek contact met mensen die zich in een positie bevinden waar jij wilt zijn en vraag hen wat zij hebben gedaan om daar te komen en wat zij jou zouden aanraden om te doen. Wees duidelijk dat je niets van hen wilt (een baan, financiering) behalve informatie. Vraag hen aan het einde van het gesprek of ze je in contact kunnen brengen met twee andere mensen waarvan zij denken dat ze relevant zijn om mee te praten. Dit geeft je een idee van wat er gebeurt in de arena waarin je je wilt begeven en bouwt je netwerk razendsnel op.

Doe verder zo vroeg mogelijk “goedkope tests” om te zien of je echt graag in een sector of vakgebied werkt, voordat je je aan een baan verbindt. Als iets je niet bevalt of niet bij je past, wil je dat liever vroeger dan later weten. Praat met mensen in de sector, doe een kortlopend project, een stage of doe elke week een paar uur vrijwilligerswerk. Als je besluit dat het niets voor jou is, is er niets aan de hand. Als je besluit dat je dit wilt doen, heb je ook meteen relevante ervaring om te laten zien.

Stel jezelf eens voor over 10 jaar. Hoe hoop je dat je carrière zich heeft ontwikkeld?

We hebben gedurfde doelen om Lafiya op te schalen naar 6 miljoen vrouwen in Nigeria over 5 jaar. Als het ons lukt om dat voor elkaar te krijgen, zou ik willen opschalen naar meerdere landen waar we een vergelijkbaar model bouwen. Ik ben erg enthousiast om Lafiya verder uit te bouwen. En verder…. De tijd zal leren wat ik over 10 jaar doe 🙂

Wil je meer weten? Vraag het Céline via celinekamsteeg at gmail dot com!