Wat is effectief altruïsme?

We willen allemaal iets goeds doen voor anderen, maar de wereld verbeteren is niet makkelijk. Hoe weet je of een idee helpt, ook op de lange termijn? En wat werkt het best? Daarvoor moet je onderzoeken wat de opties zijn, en wat die opties daadwerkelijk bewerkstelligen. Dat is de kern van effectief altruïsme. Effectief altruïsme betekent maximaal proberen bij te dragen aan een betere wereld, door het gebruiken van gezond verstand, wetenschappelijk onderzoek en bovenal een open mind. 

EAN onderschrijft de uitgangspunten van effectief altruïsme van het Center for Effective Altruism in Oxford.

Wat doet EAN?

Stichting Effectief Altruïsme Nederland (EAN) is in januari 2017 opgericht om mensen en organisaties aan te moedigen en in staat te stellen zoveel mogelijk goed te doen. Zij is het platform voor ‘effective altruism’ in Nederland.

Wij brengen mensen online en offline in contact met kennis om effectiever goed te doen; organiseren evenementen om effectief altruïsten met elkaar en met die kennis te verbinden; en helpen bij het starten van effectief altruïstische initiatieven en projecten.

Transparantie staat bij ons zeer hoog in het vaandel. Daarom delen we graag ons meest actuele beleidsplan met je. 

Lees hier meer over het belang van het werk van organisaties als EAN.

Meld je hier aan om op de hoogte te blijven van onze activiteiten en mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan.

Neem bij vragen en/of ideeën hier contact met ons op of mail naar info@effectiefaltruisme.nl.

cafe_coffee
Drink koffie met een effectief altruïst
Facebook logo
Volg ons op Facebook
Twitter logo
Volg ons op Twitter
Meld je aan voor de nieuwsupdate
Stuur een bericht
Steun ons

EA-initiatieven in Nederland

Effective Giving
Effective Giving vormt een community van vermogensfondsen en filantropen die samen leren hoe zij hun middelen in kunnen zetten om maximaal bij te dragen aan een betere wereld.

EAN en Effective Giving werken samen in kennisdeling rondom effectief doneren, bijvoorbeeld door gezamenlijk artikelen te publiceren of het belastingaftrekbaar doneren aan aanbevolen internationale goede doelen mogelijk te maken.

Effectief altruïstische carrièreworkshops
Alje van Talent2Gather biedt workshops aan waarin studenten en scholieren leren effectief altruïsme toe te passen in hun carrière. Hoe maak je keuzes die leiden tot een interessante, voldoening gevende carrière die ook nog eens maximaal bijdraagt aan een betere wereld? De workshops zijn gebaseerd op het grondige onderzoek van 80,000 Hours in Oxford.

EAN verbindt kennisinstellingen en studieverenigingen met Talent2Gather en maakt het zo mogelijk voor meer studenten de om een carrièreworkshop te volgen. Neem bij interesse voor een workshop contact met ons op.

Road to AI Safety Excellence (RAISE)
RAISE werkt aan een online cursus over het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie die veilig is en de wereld ten goede komt. Zie deze wiki voor een overzicht, stel je vragen in de facebookgroep, en vul dit formulier in als je iets wilt bijdragen. 

EAN deelt managementadvies en connecties met RAISE.

AI Safety Camp
Bij AI safety onderzoekskampen ontwikkelen teams van jonge onderzoekers hun vaardigheden door het schrijven van onderzoek over de risico’s van kunstmatige intelligentie. Deze worden tweejaarlijks georganiseerd in Europa door lokale groepen na een veelbelovende eerste editie in Gran Canaria (gefaciliteerd door EAN). Zie de Facebook groep voor aankondigingen.

EAN assisteert bij het vormen van capabele, geïnformeerde organisatieteams voor elke nieuwe AI Safety Camp editie. 

Wie zijn wij?

EAN is een kersverse stichting met een bestuur, twee fulltime werkkrachten en enkele tientallen vrijwilligers. We worden geadviseerd door internationale organisaties op het gebied van effectief altruïsme en Nederlandse experts in o.a. de filantropische en academische sector. Onze donateurs tot dusver zijn onder andere Triodos Foundation, Jazi Foundation, en Spiritueel Innovatiefonds. Daarnaast hebben we een groeiende achterban van particuliere donateurs.

Team

Alje2
Workshops en EA lezingen

stan
Operationeel manager

Projectmanager

BESTUUR

Sjir Hoeijmakers
Voorzitter

Gert van Vugt
Secretaris
Maarten Mulder
Penningmeester

Raad van Advies

Alexander Rinnooy Kan

Ons pad tot dusver

Van januari tot juni 2017 startte en ondersteunde EAN effectief altruïstische projecten. Een overzicht daarvan is hier terug te vinden.

Op 28 mei 2017 lanceerde EAN haar activiteiten met een groot evenement in Utrecht. Daar gaf filosoof Peter Singer een introductielezing over effectief altruïsme, en gingen mensen uit allerlei sectoren in gesprek en aan de slag met de vraag hoe zij effectiever goed kunnen doen.

Vanaf juli tot december 2017 focuste EAN op het Nederlandse netwerk voor effectief altruïsme, door effectief altruïstische initiatieven te ondersteunen en met elkaar te verbinden.

Sinds december 2017 richt EAN zich met name op kennisdeling over effectief altruïsme en het verbinden van iedereen die ermee aan de slag wilt. Dat doen we onder andere via sociale media, lezingen, maandelijke events en een jaarlijkse conferentie.

Onze eerste conferentie was in juni 2017. Zie facebook voor foto’s en de effective altruism video channel voor enkele video’s. 

Steun ons

Om onze ambitieuze doelen te kunnen realiseren hebben we financiering nodig. Niet alleen om de dagelijkse kosten van een stichting te betalen, maar ook om nieuwe initiatieven te ondersteunen en evenementen te organiseren. Transparantie vinden we enorm belangrijk; daarom vind je hierboven een volledig overzicht van de inkomsten en uitgaven van de stichting en de plannen voor de toekomst.

Een gift kun je overmaken via een overboeking naar NL48 TRIO 0338 5113 26 t.n.v. Stg Effectief Altruïsme.

EAN is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dus giften zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Hartelijk dank voor je steun! Wij doen er alles aan je donatie zo effectief mogelijk te maken.

Heb je vragen over doneren of over de plannen of financiën van de stichting, neem dan contact op met Sjir Hoeijmakers via sjir@effectiefaltruisme.nl.

LOKALE GROEPEN EN ONLINE DISCUSSIE

Effectief altruïsme is nog jong in Nederland, maar groeit snel. Er bestaan inmiddels zeven lokale groepen die sociale bijeenkomsten en verdiepende sessies organiseren. Ze zijn er voor mensen die meer willen leren over effectief altruïsme, andere effectief altruïsten willen ontmoeten en hun ervaringen willen delen.

De lokale groepen zijn onafhankelijk van Effectief Altruïsme Nederland (EAN). EAN ondersteunt de lokale groepen wel, maar alleen in zoverre dat bijdraagt aan haar missie.

Naast de lokale groepen kun je ook online met andere effectief altruïsten in contact komen, bijvoorbeeld via de Nederlandse Facebookpagina. Daar plaatsen de leden regelmatig artikelen en worden discussies gevoerd over allerlei aan effectief altruïsme gerelateerde onderwerpen.

Facebook logo
Praat mee in de Nederlandse facebookgroep
cafe_coffee
Drink koffie met een effectief altruïst