Wat is effectief altruïsme?

We willen allemaal iets goeds doen voor anderen, maar de wereld verbeteren is niet makkelijk. Hoe weet je of een idee daadwerkelijk, en op de lange termijn, helpt? En wat werkt het best? Daarvoor moet je onderzoeken wat de opties zijn, en wat die opties daadwerkelijk bewerkstelligen. Dat is de kern van effectief altruïsme. Effectief altruïsme heeft als doel de mensen en wereld om ons heen zo effectief mogelijk te helpen, door het gebruiken van gezond verstand en wetenschappelijk onderzoek. 

EAN onderschrijft de uitgangspunten van effectief altruïsme van het Center for Effective Altruism in Oxford.

Wat doet EAN?

Stichting Effectief Altruïsme Nederland (EAN) is in januari 2017 opgericht om mensen en organisaties aan te moedigen en in staat te stellen zoveel mogelijk goed te doen.

Mensen die zo effectief mogelijk goed willen doen missen vaak een netwerk van gelijkgestemden om mee samen te werken. EAN bouwt daarom aan het Nederlandse netwerk voor effectief altruïsme.

EAN is een katalysator, verbinder en aanspreekpunt. Wij helpen effectief altruïsten om netwerken met specifieke doelstellingen te bouwen; verbinden mensen met die netwerken en met elkaar; en we dragen zorg voor goede communicatie rondom effectief altruïsme.

Wij zijn een transparante organisatie. In dat licht kun je hieronder de volgende gegevens vinden:

EAN's strategie, meest actuele beleidsplan en onze financiele outlook.
Lees hier meer over het belang van het werk van organisaties als EAN.

Meld je hier aan om op de hoogte te blijven van onze activiteiten en mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan.
Neem bij vragen en/of ideeën hier contact met ons op of mail naar info@effectiefaltruisme.nl.

Facebook logo
Volg ons op Facebook
Twitter logo
Volg ons op Twitter
Meld je aan voor de nieuwsupdate
Stuur een bericht
Steun ons

Netwerken waar EAN mee samenwerkt

Effective Giving
Effective Giving vormt een community van vermogensfondsen en filantropen die samen leren hoe zij hun middelen in kunnen zetten om maximaal bij te dragen aan een betere wereld.

Effectief altruïstische carrièreworkshops
Yaël en Alje van Talent2Gather bieden workshops aan waarin studenten en scholieren leren effectief altruïsme toe te passen in hun carrière. Hoe maak je keuzes die leiden tot een interessante, voldoening gevende carrière die ook nog eens maximaal bijdraagt aan een betere wereld? De workshops zijn gebaseerd op het grondige onderzoek van 80,000 Hours in Oxford.
Neem bij interesse contact met ons op.

Road to AI Safety Excellence (RAISE)
RAISE werkt aan een Massive Online Open Course (MOOC) over het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie die veilig is en de wereld ten goede komt. Zie deze wiki voor een overzicht, stel je vragen in de facebookgroep, en vul dit formulier in als je iets wilt bijdragen.

EAN zoekt effectief altruïsten die ook in andere sectoren netwerken willen opzetten.
Heb je interesse en/of ideeën, neem dan contact met ons op.

Wie zijn wij?

EAN is een kersverse stichting met een bestuur, twee fulltime werkkrachten en enkele tientallen vrijwilligers. We worden geadviseerd door internationale organisaties op het gebied van effectief altruïsme en Nederlandse experts in o.a. de filantropische en academische sector. Onze donateurs tot dusver zijn onder andere Triodos Foundation, Jazi Foundation, en Spiritueel Innovatiefonds. Daarnaast hebben we een groeiende achterban van particuliere donateurs.

Team

Remmelt Ellen
Operationeel manager

Bestuur

Kellie Liket
Voorzitter
Gert van Vugt
Secretaris
Imma Six
Penningmeester

Raad van Advies

Ons pad tot dusver

Van januari tot juni 2017 ondersteunde EAN effectief altruïstische projecten. Een overzicht daarvan is hier terug te vinden.

Op 28 mei 2017 lanceerde EAN haar activiteiten met een groot evenement in Utrecht. Daar gaf filosoof Peter Singer een introductielezing over effectief altruïsme, en gingen mensen uit allerlei sectoren in gesprek en aan de slag met de vraag hoe zij effectiever goed kunnen doen.

Vanaf juli 2017 heeft EAN een nieuwe strategie: zij bouwt aan het Nederlandse netwerk voor effectief altruïsme, door effectief altruïstische initiatieven te ondersteunen en met elkaar te verbinden.

Steun ons

Om onze ambitieuze doelen te kunnen realiseren hebben we financiering nodig. Niet alleen om de dagelijkse kosten van een stichting te betalen, maar ook om projecten te ondersteunen en evenementen te organiseren. Transparantie staat bij ons zeer hoog in het vaandel; daarom vind je onder ‘Wat doet EAN’ hierboven een volledig overzicht van de inkomsten en uitgaven van de stichting en de plannen voor de toekomst.

Je kunt je gift overmaken naar IBAN NL48 TRIO 0338 5113 26 t.n.v. Stg Effectief Altruïsme. EAN is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dus giften zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Hartelijk dank voor je steun! Wij doen er alles aan je donatie zo effectief mogelijk te maken.

Heb je vragen over doneren of over de plannen of financiën van de stichting, neem dan contact op met Sjir Hoeijmakers via sjir@effectiefaltruisme.nl.

LOKALE GROEPEN EN ONLINE DISCUSSIE

Effectief altruïsme is nog jong in Nederland, maar groeit snel. Er bestaan inmiddels zeven lokale groepen die sociale bijeenkomsten en verdiepende sessies organiseren. Ze zijn er voor mensen die meer willen leren over effectief altruïsme, andere effectief altruïsten willen ontmoeten en hun ervaringen willen delen.

De lokale groepen zijn onafhankelijk van Effectief Altruïsme Nederland (EAN). EAN ondersteunt de lokale groepen wel, maar alleen in zoverre dat bijdraagt aan haar missie.

Naast de lokale groepen kun je ook online met andere effectief altruïsten in contact komen, bijvoorbeeld via de Nederlandse Facebookpagina. Daar plaatsen de leden regelmatig artikelen en worden discussies gevoerd over allerlei aan effectief altruïsme gerelateerde onderwerpen.

Facebook logo
Praat mee in de Nederlandse facebookgroep
cafe_coffee
Drink koffie met een effectief altruïst